Umpire88 - All About Badminton's News, Performance Monitoring & Analysis
 

Hanya 20% Memisahkan Antara Daren Liew dan All England 2019

Perseorangan lelaki profesional negara, Liew Daren, belum tentu membuat penampilan dalam Kejohanan Badminton Seluruh England 2019 gara-gara kecederaan, sekali gus membuka peluang buat Lee Zii Jia untuk menggantikan tempatnya.

Perkembangan membabitkan Daren itu disahkan jurulatihnya di Kelab Sports Affairs, Rashid Sidek.

“Saya sempat menghubunginya semalam dan dia masih berasa kesakitan terhadap kecederaannya itu. Tetapi, tahap kecederaannya bertambah baik, cuma tinggal lagi 20 peratus untuk pulih sepenuhnya.”- Rashid Sidek, Jurulatih Kelab Sports Affair

Daren difahamkan masih bergelut dengan kecederaan pergelangan kaki kiri yang memaksanya menarik diri dalam separuh akhir Kejohanan Masters Malaysia, 19 Januari lalu.

Sehubungan itu, Zii Jia, yang ditempatkan di kedudukan kedua senarai simpanan, dianggap berpeluang cerah untuk ke Seluruh England pada saat-saat akhir jika Daren menarik diri.

Ini kerana pemain simpanan pertama, Rajiv Ouseph, sudah pun berada dalam kalangan pusingan utama Seluruh England.

Undian di Birmingham, England menyaksikan dia berada dalam kelompok membabitkan juara bertahan, Shi Yuqi serta dua lagi bekas juara dari kem China, Lin Dan dan Chen Long.

“Saya berpuas hati dengan undian. Tetapi saya berharap dapat menyertai kejohanan tanpa sebarang kecederaan. Buat masa ini, saya tidak menjalani latihan di gelanggang tetapi masih lagi mengekalkan tahap kecergasan dalam gimnasium,” – Liew Daren.

Sumber : Stadium Astro

Written by