Umpire88 - All About Badminton's News, Performance Monitoring & Analysis
 

Celcom Axiata National Championship 2019 Di Ipoh, Perak

Kejohanan peringkat kebangsaan, Celcom Axiata National Championships 2019 akan melabuhkan tirai bermula 18-23 Februari. Kali ini lokasi pertandingan dipindahkan dari Bukit Kiara (2018) ke Ipoh, Perak. Mari ramai2 badmintoners Perak turun menyaksikan jaguh2 tempatan beraksi. Masuk adalah percuma.

Untuk rekod, juara kejohanan pada 2018 bagi setiap kategori adalah seperti di bawah

  • WS – Sonia Cheah (W), Kisona SELVADURAY (Runner Up)
  • MS – Iskandar Zulkarnain (W), LEE Zii Jia (Runner Up)
  • MD – Goh V Shem/Tan Wee Kiong (W), Arif Latif/Azriyn Ayub (Runner Up)
  • WD –  Goh Yea Ching/Soong Fie Cho (W), Chow Mei Kuan/Yap Cheng Wen (Runner Up)
  • XD – Goh Soon Huat/Shevon Lai (W), Tan Kian Meng/Yap Cheng Wen (Runner Up)
Difahamkan, juara bertahan MS, Iskandar Zulkarnain tidak menyertai edisi 2019 kerana ingin menumpukan kepada kejohanan antarabangsa bagi mengumpul mata untuk membolehkan layak beraksi pada sukan olimpik 2020 di Tokyo.

“Untuk menyelamatkan kedudukan ranking dunia, saya perlu menyertai kejohanan di peringkat antarabangsa” – Iskandar Zulkarnain (Juara Bertahan 2018 MS)

Dengan pengundurannya, Iskandar mencanangkan finalis yang ditewaskannya tahun lalu, Lee Zii Jia, akan menjuarai Kejohanan Kebangsaan kali ini. Berdasarkan ranking dunia Persekutuan Badminton Dunia (BWF), Zii Jia kini adalah perseorangan lelaki nombor satu negara.

Selain Iskandar Zulkarnain, Chow Mei Kuan (RU 2018 WD),  Cheam, June Wei serta beberapa pemain malaysia lain tidak menyertai kejohanan ini demi pungutan mata ke Tokyo 2020.

“Apabila mendapat perkhabaran bahawa Kejohanan Kebangsaan akan berlangsung serentak dengan Masters Barcelona, saya memilih untuk mengorbankan kejohanan itu,” katanya.

Bagi kejohanan kebangsaan pada tahun 2019, pemain pilihan bagi setiap kategori adalah seperti di bawah. Kebiasaanya pemain pilihan akan ada sampai 8, tapi kali ni MS je ada 8, yang lain 4 sahaja. Ini kerana ada kaitan dengan kedudukan mata (ada/tiada) di BWF.

“Ayuh sama-sama kita saksikan hero tempatan kita beraksi di kejohanan kebangsaan. Mana tau ada next World No 1 in making ke..” – Umpire88

 

Share Post
Written by